Meddig? Hogyan? Az Airbnb bizonytalan (?) jövője

Az utóbbi évtizedben virágkorát éli a lakások rövidtávú bérbeadása, hétköznapi nevén az Airbnb. Még az elmúlt évek járványa is csak átmenetileg tudta csökkenteni a szerepét a nagyvárosok ingatlan piacain. A rövidtávú bérletnek vannak előnyei és hátrányai is, amely miatt fontos (lenne), hogy a lakások kiadásához megfelelő jogi szabályozás is társuljon. Hol tart most ez a szabályozás, és mi várható? - A kérdésekben a Jog365 szakértője segít eligazodni.

A rövidtávú bérlet kétségtelen előnye, hogy az ingatlantulajdonos a hosszútávú bérletnél jóval magasabb profitot tud realizálni, ha több alkalommal nagyobb díjért cserébe adja ki az ingatlanát. Ez még akkor is megéri, ha az ingatlan nincs kiadva a hónap minden napján. Egy belvárosi ingatlan esetén még így is a hosszútávú bérlet díjának akár többszörösét lehet megkeresni. (Persze a munka is több vele.)

Az is tény, hogy ennek a vonzó koncepciónak köszönhetően a hosszútávú bérletre kínált ingatlanok száma csökken, melynek hatása van az ingatlanpiacra és a bérleti díjak növekedését eredményezheti.

Ezen túlmenően folyamatosan felmerülő probléma – általában a társasházaknál - hogy a rövidtávú bérlet során a szállóvendégek sokkal kevésbé figyelnek oda a többi lakó nyugalmára, mint azok, akik esetleg több évig laknak ugyanabban a lakásban. Sokszor a lakásokat bulihelynek használják és kiváltképp a belvárosi részeken tapasztalható, hogy a vendégek illuminált állapotban hangoskodva zavarják a társasházak lakóközösségét. Mivel ezek a vendégek egy-két nap után elhagyják a lakást, így nem igazán érdekli őket, hogy a többi lakó abban a pár napban nem tudott pihenni.

A probléma tehát adott, viszont a magántulajdon használatának kérdésköre igencsak kényes, hiszen a saját tulajdonú lakások használatát kell korlátoznia valamilyen jogi szabályozással. Ezért is nagyon „diplomatikusan” úgy gondolta a jogalkotó, hogy a kérdést oldják meg az önkormányzatok és társasházak.

A társasházaknak lehetőségük van arra, hogy szabályozzák a lakóközösség által végezhető tevékenységeket. Ezt a társasházak a szervezeti és működési szabályzatukban tudják megtenni. Azt viszont tudni kell, hogy bár a szervezeti és működési szabályzat módosításával meg lehet tiltani a lakások airbnb-ként történő használatát, azonban csak a jövőre nézve. Ha tehát már vannak a társasházban airbnb-ként használt lakások, azoknak a tulajdonosoknak a jogát nem fogja korlátozni az új szabályozás - hívta fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 ügyvédpartnere.

A másik fontos lehetőséget az önkormányzatok kapták még 2021 folyamán, ekkor ugyanis egy törvénymódosítás következtében az önkormányzatoknak lehetősége nyílt arra, hogy megszabhassák az illetékességi területükön, a kiadható napok számát. Az önkormányzatok tehát rendeletben tudják azt szabályozni, hogy az lakástulajdonosok éves szinten hány napra adhatják beérbe a lakásaikat ilyen módon. Ha ezt nem teszi, akkor rendeleti szabályozás hiányában az év bármely napján kiadható a lakás.

Ezen a vonalon indult el jelenleg a VI. kerületi önkormányzat is, akik most ügydöntő szavazást hirdettek az önkormányzat lakosai körében. A kerület lakói a következő kérdésre válaszolhatnak majd: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

Mivel az önkormányzat dönthet úgy, hogy betiltja a kerületben a szálláshelyként üzemelő lakásokat, így amennyiben a szavazás érvényes lesz és a lakosok egyetértenek a tiltással, ennek eredményeként feltételezhetően olyan rendeletet hoz majd az önkormányzat, ami megtiltja a lakások szálláshelyként való kiadását.

Jog 365
2024. szeptember. 06
Elérhető jogi támogatás már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
Jogvédelem már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
usercrosstext-align-right
0