Hangos a szomszéd? Meddig vagyunk kötelesek tűrni?

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen szabályozás alá esik Magyarországon a csendháborítás, mely rendeletek alapján tudjuk megállapítani, hogy szabálysértés történik –e körülöttünk, illetve milyen lehetőségeink vannak fellépni a hangoskodókkal szemben. Most nézzünk meg pár mindennapos példát, mit vagyunk köteles elviselni a körülöttünk élőktől?

Lakásfelújítás

Rendszeresen merül fel kérdésként, hogy mit lehet tenni az építkezésekből, lakásfelújításokból eredő zajok ellen. Elsőkörben azt fontos leszögeznünk, hogy építkezni mindig fognak és ez általában egészen addig zavarja az embereket, amíg nem a saját házuk felújításáról/építéséről van szó.

Ez egy szükségszerű zavarás, azonban nem mindegy, hogy mikor kezd el fúrni a szomszéd. Az építkezésekkel összefüggésben sok önkormányzat hoz rendeletet, hogy mely napon, milyen időközben lehet végezni.

Társasházak esetén általában elvárható, hogy a tulajdonos a felújítás tényét jelezze a közös képviselő részére és erről a lakók is legyenek tájékoztatva. Ilyen esetekben közölni kell a lakásfelújítás tényét és várható időtartamát.

Sajnos ezek során az építkezőknek nem kell figyelembe vennie, hogy a szomszédban kisbaba alszik, valaki éppen egy húzós vizsgára készül vagy éppen az alattuk lakó home officeban próbál meetingelni. Ezért fontos előre tájékoztatni a lakóközösséget a várható zajokról, hogy mindenki kellőképpen fel tudjon készülni a hanghatásokra.

Hangos hobbik, kisállatok

A békés egymás mellett élés alapvető követelménye, hogy ne zavarjuk egymás nyugalmát. Azonban egy papírvékony falakkal rendelkező panelházban felnövő gyermek sem zárható el attól, hogy megtanuljon hegedűn játszani. Ilyen esetekben – bár alapvetően napközben gyakorolhatna bármikor- érdemes a szomszédokkal előre egyeztetni, hogy mikor a legkevésbé zavaró hallgatni a kezdeti próbálkozásokat.

A kisállatok tartásánál hasonló a helyzet. A kedvtelésből tartott állatok tartására külön jogszabály vonatkozik, amennyiben azokat betartja a szomszéd, akkor az állattartással összefüggésben kevés lehetőségünk van fellépni.

Egyéb zavaró hanghatások

Ha társasházunkban olyan visszatérő hanghatások zavarják a mindennapi nyugalmat, amelyek egyébként elháríthatóak (hangosan csapódó ajtó, berregő klíma), akkor elsőnek a közös képviselőnek kell jelezni a problémát, illetve, ha a hanghatás magánlakáshoz tartozik, akkor a lakás tulajdonosának.

Amennyiben a zavarás szükségtelen, akkor el kell hárítani.

Ha a lakóépületünk szomszédjában vendéglátóipari egység üzemel és a mulatozó vendégek nagyobb zajt csapnak, mint kellene, akkor szintén a tulajdonost kell megkeresni a zaj elhárítása érdekében. Amennyiben erre a tulajdonos nem hajlandó, úgy érdemes az önkormányzathoz fordulni.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az önkormányzatok szabályozzák a területükön lévő vendéglátóipari egységek nyitvatartását, így amennyiben a hely a szabályoknak megfelelően működik, akkor kevés eséllyel lehet eredményesen fellépni ellenük.

Szükségtelen zavarás

A kulcs mindig a szükségtelen zavarás. Azt már korábban is leírtuk, hogy a lakótelepi gyermek is gyakorolhat a hegedűjén, de nem mindegy, hogy délután háromkor teszi ezt vagy hajnali háromkor.

Nyilvánvalóan a hajnali háromkor történő húrtépés nem minősül szükségesnek.

Ugyanígy állattartás esetén azt kell megnézni, hogy amennyiben a lakásban hagyja valaki a hangoskodó állatot, el tudná-e úgy helyezni az ebet, hogy annak ugatása ne zavarja a szomszédokat. Falusias környezetben ilyen az, amikor a disznóólat nem a szomszéd kerítése mellé telepítik, hanem a kert végében, ahol kevésbé zavaró.

Amennyiben a zavarás nem egyszeri, hanem rendszeres és szükségtelen, akkor a jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért - mondta el a jog365 szakértője a Noizz.hu-nak. A kérdésben mindig a területileg illetékes jegyzőnél kell előterjeszteni kérelmet. A birtokvédelmi kérelmekre több formanyomtatvány is fellelhető az interneten, az eljárás előnye, hogy egy perhez képest gyorsabb és ingyenes.

Amennyiben a jegyző a birtokvédelmi kérelmünket elutasítaná, azt peres úton meg lehet támadni, azonban erre az elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőségünk.

Jog 365
2024. szeptember. 06
Elérhető jogi támogatás már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
Jogvédelem már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
usercrosstext-align-right
0