Rémálommá vált nyaralás? Baleset? Internetes csalás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

Az életünket úgy éljük, hogy velünk nem történhet semmi rossz. Lavírozunk a jog útvesztőjében, s ha mégis megtörténik a baj, akkor viszont kétségbeesetten keressük a megoldást, és elkeseredetten viseljük az erkölcsi terhet és az akár súlyos pénzügyi veszteséget.

A legtöbben mégis félnek attól, hogy ügyvédi segítséget kérjenek. Pedig a képlet egyértelmű: ahogyan természetes számunkra, hogy betegség esetén orvoshoz fordulunk, vagy csőtörés esetén hívjuk a vízvezetékszerelőt, a jogi kérdésekben is érdemesebb szakemberhez fordulni, mint az internet sötét bugyraiban kutatni a megoldás után.

Miért van ez így? Azt mindenki belátja, hogy könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy azonnali jog segítségre van szükségük. Bizonyos helyzetekbe pedig elengedhetetlen egy gyors ügyvédi segítség. Mégis inkább elhatárolódunk ezektől a gondolatoktól, ahelyett, hogy felkészülnék egy előre nem várt eseményre, vagy éppen segítséget kérnénk, mielőtt nagyobb baj nem történik.

Az elutasítás oka a Jog365 felmérése szerint, hogy az emberek bizonytalanok, félnek az érdekérvényesítés költségeitől. Abba kevesen gondolnak bele, hogy mekkora költségei vannak a felkészületlenségüknek. Napjaink növekvő gazdasági és szociális nehézségei között egyre gyakrabban kerülünk olyan helyzetbe, hogy meg kell védenünk a jogainkat. Az érdekérvényesítés költségei, vagy a késlekedésből eredő anyagi veszteség pedig előzetes felkészültség nélkül pillanatok alatt ijesztő mértéket ölthetnek.

Gondoljunk csak bele: egy átlagos napon a hírekbe legalább három-négy olyan eset kerül, ahol emberek kerültek nehéz (sokszor kilátástalan) helyzetbe csak azért, mert nem készültek fel egy-egy olyan helyzetre, amikor bizony segíthetett volna, ha tisztában vagyunk jogainkkal.

Velem ez nem történhet meg… - gondoljuk a híreket nézve. Valószínűleg ugyanezt gondolták a hírekben szereplő károsultak is.

Meg sem fordul a fejünkben, hogy:

  • a külföldi nyaralásunk során elveszik a csomagunk, késik a repülőnk.
  • lelép a kivitelező a házunk/lakásunk felújítása közben.
  • a wellness szállodában az érkezéskor derül ki, hogy felújítás miatt zárva van a wellness központ.
  • mi is ott lehettünk volna abban a balesetben.
  • nekünk is felmondhat a munkáltatónk.
  • nekünk sem téríti meg a kárunkat a biztosító.
  • nekünk is ellophatják a pénzünket az internetes csalók.

Sok szkeptikusban talán felmerül a kérdés, hogy jó, de ilyenkor mire elég egy telefonos, vagy online tanács. „Egy megfelelő időben kapott hasznos jogi tanács megkönnyíti a jogos érdekek képviseletét egy-egy kellemetlen szituációban.” – emelte ki a Jog365 szakértője – „Csökkenti a kiszolgáltatottság érzését, megnyugtató támaszt biztosít, enyhíti a problémából fakadó feszültséget, segít a megoldások feltárásában. A tapasztalataink szerint a legtöbb esetben segít a megfelelő döntés meghozásában és egy hosszabb jogi procedúra elkerülésében. Hisszük, hogy nem minden esetben van szükség bonyolult jogi eljárásokra, van, hogy nem érdemes pereskedni. Sokszor elég, ha tudjuk az adott helyzetben a következő lépést, ami segít jogaink érvényesítésében.”

Egy hasznos tanács segíthet például abban, hogy ne kelljen akár több évet is várnunk arra, hogy a pénzünkhöz jussunk egy káresemény után, vagy érvényesíteni tudjuk az online vásárlásunk után a termék visszaküldéséhez fűződő jogunkat. Az sem mindegy, hogy mit reagálunk egy olyan helyzetben, amikor a munkáltatónk érzésünk szerint visszaél hatalmával, vagy a garanciális szerviz nem tesz eleget kötelezettségének. – Az esetek száma végeláthatatlan. Ezekre érdemes előre felkészülni, hiszen sok kellemetlenségtől tudjuk megkímélni magunkat.

Óvatosan az internetes jogi tanácsokkal

Az interneten mindenre találhatunk választ. Mindenre és annak ellenkezőjére is. Azonban a jog érvényesítése sokkal összetettebb folyamat annál, minthogy saját szakállunkra keressünk megoldást a Google keresőjében. Egy-egy lényegtelennek tűnő részlet alapvetően befolyásolhatja ügyünk kimenetelét. Ne feledjük, hogy bármennyire hasonló is lehet két eset (például baleset, kivitelezői károkozás) a körülmények és ebből adódóan a megfelelő jogi passzus alkalmazása szinte biztos, hogy eltér. Éppen ezért érdemes megfelelő körültekintéssel megfelelő tapasztalattal rendelkező ügyvédet választani, aki segíthet a kérdések megválaszolásában.

Érdemes felkészülni a nem várt helyzetekre

Ahogy a cikkünk elejében is olvashattuk, az élet kiszámíthatatlan. Bármikor történhet olyan esemény, amikor akár azonnali jogi segítségre lehet szükségünk. Rengeteg feszültségtől, idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat ilyenkor, ha van kitől kérdeznünk. Arról nem is beszélve, hogy néha a gyors információhoz jutás segít, hogy ne történjen nagyobb baj. Éppen ezért érdemes felkészülni a nem várt eseményekre. Megfizethető és megbízható megoldást kínálnak az ilyen helyzetekre a jogi assistance szolgáltatások, amelyek egyre népszerűbbek Magyarországon is. A Jog365 Jogi Asszisztencia Megoldásai például akár már napi 50 Ft körüli összegért biztosítják azt a nyugalmat, amit egy jogi védőhálótól elvárhatunk. Csak egy telefon, amit bármikor felhívhatunk, ha úgy érezzük, hogy jogi értelemben vett igazságtalanság ért bennünket, vagy nem tudjuk, hogy egy adott szituációban milyen jogaink és kötelességeink vannak.

Jog 365
2024. július. 11
Elérhető jogi támogatás már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
Jogvédelem már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
usercrosstext-align-right
0