Káosz és sorbanállás a műszaki vizsgaállomásokon

Akár a betervezett autós nyaralásunk időpontját is módosíthatja, ha nem figyelünk autónk műszaki érvényességére. A nyári időszakban hosszas sorbanállás várható a műszaki vizsgaállomásokon. Ennek elsődleges oka még mindig a Covid időszakára vezethető vissza, bár az emberek alaptermészetéből fakadó halogatás, és figyelmetlenség legalább ennyire közrejátszik a helyzetben. A Jog365 szakértője kifejti, hogy mi történik, ha érvényes műszaki engedély nélkül közlekedünk az utakon.

 

Miért pont nyáron várható?

Jogos a kérdés, hogy miért éppen nyáron kell ezzel a kérdéssel foglalkoznunk. A Covid idején 2020. márciustól egészen 2022. májusig a járványügyi veszélyhelyzet miatt az autósoknak nem kellett műszaki vizsgára vinniük az autójukat. Az újabb és újabb hullámok és veszélyhelyzetek kihirdetése miatt a végleges időpont 2022. június 30 lett, ekkora kellett mindenkinek megújítania az autója forgalmiját függetlenül attól, hogy az ezt megelőző két évben mikor járt le a műszaki engedélyük. Ez akkor közel egy millió autót érintett. Ekkora „nyomásra” a vizsgaállomások nem voltak felkészülve.

Mivel az idevonatkozó jogszabályi előírások nem változtak, minden négy évnél idősebb autó esetében kétévente kötelező államilag ellenőriztetni az autója műszaki állapotát. Vagyis annak az autónak, aminek 2022 nyarán újították meg utoljára a műszakiját, most jár le a két éve, ezért idén nyáron ismét fel kell keresnie valamelyik vizsgabázist. A 2022. évi adatokat nézve ez több százezer autót is jelenthet.

Miért kell meghatározott időnként műszaki vizsgára vinni a járműveket?

A válasz egyszerű: ha jogszabály nem kötelezné a vezetőket arra, hogy járművüket meghatározott időnként átnézessék, akkor sokkal nagyobb lenne a közúti balesetek kockázata a műszakilag alkalmatlan járművek miatt.

Ezért a jogalkotó úgy döntött, hogy meghatározott időnként kötelezi a járművek tulajdonosait /üzembentartóit, hogy műszaki vizsgára vigyék a gépjárművüket. Az, hogy mennyi ideig érvényes egy jármű műszaki vizsgája, az attól függ, hogy mikor történt meg a gépjármű első használatba vétele. Amennyiben ez kérdéses, a jármű forgalmija tartalmazza, hogy meddig van a járművön érvényes műszaki. Ez kifejezetten azoknak lehet segítség, akik csak szezonálisan használják a gépjárművüket.

Mi történik, ha elmulasztjuk a járművet levizsgáztatni?

Minden gépjármű forgalmi engedélye tartalmazza tehát, hogy az adott jármű műszaki érvényessége meddig tart. Így ha a rendőr megállít, látni fogja, hogy van-e érvényes műszaki a járművünkön vagy sem. Ha nincsen, akkor annak bizony bírság lesz a vége, melynek helyszíni bírságként kiszabható legalacsonyabb összege 6.500 Ft, azonban attól függően, hogy milyen régen járt le a műszaki vizsga érvényessége, ennél magasabb összeg is lehet.

Ha megállít a rendőr és megbüntet, akkor még a gépjárművel elmehetünk arra a helyre, ahol a járművet általában tartjuk, tehát nem kell a járművet elszállíttatni. (Kivéve, ha olyan nyilvánvaló műszaki hibában szenved az autó, amely miatt a további közúton történő közlekedést a rendőr megtiltja)

Ezt követően nyilván a hazaszállított gépjárműnek valamilyen módon el kell jutnia a műszaki vizsga helyszínére, erre az esetre a rendőrség, előzetes bejelentés alapján engedélyt állíthat ki, annak érdekében, hogy a meghatározott napon, a tulajdonos a műszaki vizsga helyszínére elvezessen.

Ha ilyen engedélyt nem kérünk és ismételten elkapnak bennünket, akkor a sofőr nem hivatkozhat arra, hogy épp vizsgáztatni viszi gépjárművet, hanem ismételten büntetésben fog részesülni - hívja fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 szakértője.

A szabálysértési bírság azonban csak az egyik hátulütője annak, ha lejárt műszakival rendelkező járművet vezetünk.

Ha ugyanis balesetet okozunk, akkor megtörténhet, hogy a felelősségbiztosítónk az általa megfizetett összeget visszaköveteli tőlünk. A törvény ugyanis kimondja, hogy a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az üzembentartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta.

Attól függetlenül, hogy egy autónak nincs érvényes műszaki vizsgája, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosan elhanyagolt a műszaki állapota, de ezt ilyen esetben az üzembentartónak kell bizonyítanija. Ez azt jelenti, hogy a károsultat a biztosító kifizeti, de az összeget a saját biztosítottjától (a gépjármű üzembentartójától) vissza fogja követelni.

Sok biztosító pedig a kifizetés feltételként állapítja meg az érvényes műszaki vizsgát. (Jellemzően CASCO biztosításokban)

Sok pénz múlhat tehát azon, hogy rendelkezünk-e műszakival vagy sem.

Mit néznek egy műszaki vizsga során?

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet tartalmazza a részletes szabályait annak, hogy egy gépjárműveknek milyen műszaki feltételeknek kell megfelelnie a közúton történő közlekedéshez.

A vizsga során megtörténik az autó környezetvédelmi felülvizsgálata, mivel az évek során a motor kopása mellett nőhet a károsanyag kibocsátás.

A lengéscsillapítók hatásfokát számítógépes műszer segítségével mérik egy diagnosztikai padon. Ezt követi a műszeres fékmérés és a rázópados ellenőrzés, amely során olyan hibák is feltárhatók, amelyek álló helyzetben nem észlelhetők. A műszaki vizsga végső szakaszában szemrevételezést végeznek, ahol a szakemberek ellenőrzik a lámpákat, az esetleges olajfolyásokat és a gumiabroncsok állapotát.

Célszerű egyébként a járművet előzetesen szakemberrel átvizsgálni, nehogy a vizsga helyszínén derüljön ki, hogy az autó nem fog átmenni és így bukjuk a vizsgára kifizetett összeget is.

Ha még nem foglalt időpontot, akkor sürgősen tegye meg - javasolja a Jog365 szakértője. Jelen állás szerint ugyanis több tényező is nehezíti a friss műszaki engedély megszerzését. Egyrészt közel hasonló mennyiségű autó vár vizsgára mint két éve, másrészt időközben egyre több vizsgaállomás szünteti be a tevékenységét elsősorban pénzügyi okokból, hiszen a vizsgadíjak nem változtak az elmúlt években, míg a költségek jelentősen nőttek.

Jog 365
2024. június. 24
Elérhető jogi támogatás már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
Jogvédelem már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
usercrosstext-align-right
0