Wellnesshétvégék buktatói - erre figyeljünk, hogy a pihenés tényleg pihenés legyen!

A nyár beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy kipihenve az év első felének fáradalmait, wellness szállodákban foglalnak szobát. A pihentető kikapcsolódásnak azonban könnyen csalódás lehet a vége, ha a valóság nem felel meg szálláshelyről az interneten szereplő leírásoknak, képeknek vagy a vendégek elképzeléseinek. A Jog365 szakértője kifejti, hogy mit tehetünk, ha a megérkezést követően válik világossá, hogy a hotel nyújtotta szolgáltatások nem felelnek meg az elvárásainknak.

A válasz ilyen esetekben elég összetett és bizony itt elválik a jog és az igazságérzet. Minden attól függ ugyanis, hogy milyen elvárásnak nem tesz eleget szálloda.

Amennyiben a szállodával valamilyen probléma merül fel, akkor először azt kell megvizsgálnunk, hogy történt-e szerződésszegés. Ha egy wellness hétvégére foglalunk szállást, ahol a hotel honlapján több medence és egyéb spa szolgáltatások is feltüntetésre kerülnek, azonban megérkezéskor közlik velünk, hogy technikai okok miatt a wellness szolgáltatás szünetel, az szerződésszegésnek minősül. Ha a szoba felszereltsége nem egyezik meg a szálloda által előzetesen adott tájékoztatással, az szintén minősülhet szerződésszegésnek. Ha azonban a saját véleményünk alapján a szálloda által nyújtott svédasztalos reggelinél kevés a választék vagy a szobákban kopottabbak a bútorok, mint amire számítottunk, az nem feltétlenül lesz hibás teljesítés.

Mindig tegyük fel kérdésként, hogy mire alapozzuk az elvárásainkat. A vendégek nagy többsége általában a neten tájékozódik, ahol az egyes szálláshelyek részletes leírásokat tesznek közzé az általuk nyújtott szolgáltatásokról. Ha ennek nem tesz eleget a szálloda, vagy panzió, akkor beszélhetünk hibás teljesítésről.

Jelezzük a problémánkat a szálloda személyzetének!

A legfontosabb, hogy az elégedetlenségünket minden esetben jelezzük már a helyszínen! Lehetséges, hogy olyan probléma áll fenn, amiről a szálloda sem tud, például a szobában nem működik a hajszárító vagy véletlenül más kondíciókkal rendelkező szobát kapunk, mint amit foglaltunk, és amiért fizettünk. Ilyenkor lehetőségünk van kérni a szolgáltatás kijavítását, illetve azt, hogy a hotel intézkedjen másik szoba biztosításáról. Az nem megfelelő viselkedés, ha a kicsekkoláskor kérünk kompenzációt az ilyen jellegű sérelmekért.

Ha viszont olyan jellegű problémával szembesülünk, mint egy nem működő wellness részleg, akkor más az eljárás. Ilyen esetekben a szállodának előre kell jeleznie a vendégei számára, hogy milyen mértékben korlátozott a wellness igénybevétele és lehetőséget kell adni a vendégnek az elállásra, vagyis a szolgáltatás visszamondására. Ha csak a helyszínen szembesülünk a problémával, akkor célszerű árleszállítást kérni a szállótól vagy igény szerint egy másik (az általunk igényelt szolgáltatást biztosítani tudó) hotelben történő elhelyezést. A máshol történő elhelyezéssel összefüggő többletköltséget a hibásan teljesítő szállodának kell állnia.

Fontos az írásbeliség és az időzítés

Nagyon fontos, hogy a panaszainkat mindig írásban tegyük meg, mert utóbb csak arra tudunk hivatkozni. Minden esetben célszerű panaszunkat a helyszínen jegyzőkönyvbe foglaltatni. - Mondta el dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 szakértője. - Fontos, hogy minden panaszt jelezzünk a szállásadó részére a legrövidebb időn belül és ne csak utóbb, amikor a kijavításra már nincsen lehetőség. Ha elfogadunk egy árleszállítást a hoteltől, akkor ugyanazon hiba miatt később nem állhatunk el a szerződéstől, és nem kérhetünk például visszatérítést.

Ha a szállodával semmilyen módon nem tudunk megegyezni, akkor lehetőségünk van békéltető testületi eljárás keretében kérni a hibás teljesítés megállapítását vagy szélsőséges esetben akár bíróságon is érvényesíthetjük a hibás teljesítésből eredő követeléseinket a szállodával szemben.

Mindenképpen érdemes egy kicsit tájékozódni utazás előtt, hogy ne felesleges jogi hercehurcákkal, illetve indulatos vitákkal teljen a pihenés. A wellness szállók esetében célszerű a neten tájékozódni és elolvasni a korábbi vendégek által közzétett véleményeket. Ezen túlmenően célszerű ellenőrizni a szállodák honlapját, hogy nincs-e olyan eset, amelyek miatt meghatározott szolgáltatások időszakosan nem vehetők igénybe.

Jog 365
2024. június. 13
Elérhető jogi támogatás már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
Jogvédelem már akár napi 49 Ft-tól.
Csatlakozom!
usercrosstext-align-right
0